www.inka.gr  
Αρχική Σελίδα | Καταναλωτής και Ε.Ε. | Περιβάλλον | Υγεία | Παιδεία | Τρόφιμα | Νομική Προστασία  

  
 Επιλογές
Αίτηση Εγγραφής
Τι είναι το ΙΝΚΑ
Καταναλωτικό Κίνημα
Θεσμικό Πλαίσιο
Δημ. Υπηρεσίες - Κοινή Ωφέλεια
Επικοινωνία
Συμβουλές
Υποβολή Καταγγελίας
'Ερευνες
Ευρωπαϊκό Συνέδριο
Χρηματοοικονομικά Θέματα

Ελληνικά  

English

ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ Η καθημερινή δημοκρατία απαιτεί καθημερινή συμμετοχή. Οι πολίτες, οι ενεργοί πολίτες, χωρίς να αδιαφορούν για τα μεγάλα θέματα, αγωνίζονται και διεκδικούν καθημερινά τη βελτίωση της ζωής τους. Διεκδικούν καθημερινά τα Δικαιώματά τους. Διεκδικούν καθημερινά τα Δικαιώματά τους ως άνθρωποι, ως καταναλωτές.

ΖΗΤΑΜΕ ΨΥΛΛΟΥΣ ΣΤ' ΑΧΥΡΑ; Οχι ασφαλώς. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε όμως να μας αποπροσανατολίζουν ή να μας κάνουν να ξεχνάμε το κόστος ζωής, την μόλυνση του περιβάλλοντος, την παιδεία, το κυκλοφοριακό, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τόσα άλλα.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Πράγματι ήρθε η ώρα των πολιτών - καταναλωτών. Των ενεργών καταναλωτών. Γι'αυτό υπάρχει από το 1976 το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Μακεδονίας (που είναι αναγνωρισμένη Ενωση Καταναλωτών τόσο από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης - 33043/19-12-95 - όσο και από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θεσσαλονίκης - 2/16/2269/22-3-96). Το ΙΝΚΑ Μακεδονίαςείναι ένωση καταναλωτών που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Νόμου 2251/1994, που βασικό σκοπό έχει , την προώθηση και υπεράσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών και την προσαγωγή - αναβάθμιση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής σε κάθε τομές. Το νόημα και το μήνυμα της συσπείρωσης των καταναλωτών είναι αυτονόητο. Το ΙΝΚΑ Μακεδονίας, από της ιδρύσεώς του στοχεύει όχι στην δημιουργία μιάς ακόμα οργάνωσης για τους καταναλωτές, αλλά μιας οργάνωσης από τους καταναλωτές. Στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διεκδικητικού κινήματος καταναλωτών, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις. Στοχεύει στην ουσιαστική συμμετοχή των καταναλωτών και στην καταπολέμηση όχι μόνο της άρνησης αλλά και της επίφασης συμμετοχής. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία πολιτών, ελάτε μαζί μας. Σ'ένα τόπο ζούμε και θα ζούμε. Ας κάνουμε καλύτερο και τον τόπο και την ζωή μας. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότεροαπό το να απολαμβάνουμε τη χρήση δημοσίων και ιδιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε τιμή και ποιότητα που να αποτελούν την δίκαια ανταπόδοση του μόχθου και της προσφοράς μας. Και ασφαλώς απαιτούμε να σταματήσουν οι πολιτικές που προστατεύουν τους ΓΟΛΙΑΘ με έξοδα των ΔΑΥΙΔ. Πριν από το αύριο ζητάμε ένα καλύτερο σήμερα.

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ Δεν έχουμε, όπως και κανείς δεν έχει μια πενικιλίνη για κάθε κοινωνική και οικονομική ασθένεια του τόπου μας. Τον οποίο κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά ταυτόχρονα τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Γι' αυτό έχουμε την πρόσθετη ευθύνη να μην βολευόμαστε με έτοιμες απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα αλλά να τις αναζητούμε. Προσπαθώντας να εκφράσουμε αυτούς που υποφέρουν περισσότερο. Δηλαδή τους εαυτούς μας. Ολους τους πολίτες.

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ Ενα κίνημα βάσης των ίδιων των καταναλωτών αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ. Το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) Μακεδονίας, η αρχαιότερη (1976) και μαζικότερη ένωση καταναλωτών στην Μακεδονία, έχει ιδρυθεί ως σωματείο και αναγνωρισθεί ως "Ενωση Καταναλωτών", το 1995. To INKA Μακεδονίας είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη ένωση καταναλωτών, μέλος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών η οποία εκπροσωπεί το 94% τωνοργανωμένων καταναλωτών της χώρας στο ΙΝΚΑ Μακεδονίας μπορεί κάθε πολίτης να γίνει μέλος και να κάνει χρήση των κέντρων : Πληροφοριών, Ερυνών, Καταγγελιών, Νομικών Συμβουλών, Φιλικού Διακονονισμού, Προστασίας Τουριστών, Εκδόσεων, test προϊόντων και άλλων υπηρεσιών του. Το πλαίσιο δράσης του ΙΝΚΑ Μακεδονίας είναι ο ευρύτερος Βορρειοελλαδικός χώρος και απευθύνεται σε πληθυσμό άνω των 2.645.575 κατοίκων. Συνεργάζεται με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αθτοδιοίκηση και δημιουργεί πυρήνες (ενώσεις καταναλωτών) στις πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης . Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, συνεπικουρούμενο απο 25 - εθελοντές μέλη - και 2 εξωτερικούς συνεργάτες. Η πηγή εισόδων του είναι οι συνδρομές των μελών του. Εκδίδει σε ειδική έκδοση το "ΙΝΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ" Εχει την φροντίδα της επιμόρφωσης των πολιτών πάνω σε καταναλωτικά θέματα. Εκπροσωπεί τους καταναλωτές σε διάφορα όργανα σύμφωνα με τον Ν.2251/94 Οταν χρειάζεται προσφεύγει στην Διακιοσύνη με συλλογικές αγωγές. Οργανώνει ραδιοφωνικά προγράμματα και έχει για πρώτη φορά, για ένωση καταναλωτών, δική του τακτική τηλεοπτική εκπομπή, με δική του ευθύνη και με σχεδόν όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Εχει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τύπο, καθώς και δημοσιεύσεις των μελών του, πάνω σε καταναλωτικά θέματα. Οργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες, κ.λ.π. Συμμετέχει σε Διεθνή Συνέδρια και άλλες Διεθνείς συναντήσεις.

Λειτουργεί: Ομάδες Νέων Κατανωτών Ομάδες Γυναικών Καταναλωτριών Πανελλήνια Ενωση Φιλάθλων (Πελάτες Αθλητικού Θεάματος) Κίνηση Πολιτών Ομάδες χρηστών υπησεσιών υγείας. Ομάδες Προστασίας Καταναλωτών μέσα από την τυποποίηση Ομάδες χρηστών φυσικού αερίου Το ΙΝΚΑ Μακεδονίας δεν συνδέεται με επιχειρηματικά ή κομματικά συμφέροντ. Είναι μή κυβερνητική Οργάνωση.

Κυριότερες Δραστηριότητες: Νομοθεσία Καταναλωτών, Νομική βοήθεια, Φιλικός Διακανονισμός, Κέντρο πληροφοριών - καταγγελιών, Ερευνες τιμών, Υπηρεσία προστασίας τουριστών, Διατροφικές συμβουλές, Εκδοση Περιοδικού, Ειδικές εκδόσεις, Επιμόρφωση καταναλωτών, Εκπροσώπηση καταναλωτών, Τεστ προϊόντων, Συγκριτικά τεστ προϊόντων, Ερευνες σε θέματα καταναλωτών, Διαχείρηση καταγγελιών, Συλλογικές Αγωγές, Προσφυγή στην Δικαιοσύνη, Ραδιοφωνικά προγράμματα, Τηλεοπτικά προγράμματα, Αρθρα και δημοσιεύσεις στον Τύπο, Οπτικοακουστικά μέσα, Οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, ημερίδων, μαθημάτων.

 

 

θΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαίωμα στο Αυτονόητο Δικαίωμα στο "Περιττό"  
Δεν τρώμε πια σαν άνθρωποι Oμιλία του Προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας στην ημερίδα Σοφία στην Διατροφή
Περιβάλλον και ποιοτική γεωργία Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλιφακιώτη.

Ασκηση και διατροφη στη παιδικη παχυσαρκια
Παπαδοπούλου Κ. Σουζάνα, PhD
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής


Απαντήσεις του προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Δρούτσα, για τη διεθνή έκδοση του προγράμματος : Η Ευρώπη διευρύνεται

 
   
     
       
 

 


 
   
 


Copyright © DESIGNER: Kostas Iliadis