www.inka.gr  
Αρχική Σελίδα | Καταναλωτής και Ε.Ε. | Περιβάλλον | Υγεία | Παιδεία | Τρόφιμα | Νομική Προστασία  

  
 Επιλογές
Αίτηση Εγγραφής
Τι είναι το ΙΝΚΑ
Καταναλωτικό Κίνημα
Θεσμικό Πλαίσιο
Δημ. Υπηρεσίες - Κοινή Ωφέλεια
Επικοινωνία
Συμβουλές
Υποβολή Καταγγελίας
'Ερευνες
Ευρωπαϊκό Συνέδριο
Χρηματοοικονομικά Θέματα

Ελληνικά  

English

 

ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Όπως το Εργατικό Κίνημα αγωνίζεται για το εισόδημα των εργαζομένων στην φάση της παραγωγής , το ίδιο και το Καταναλωτικό Κίνημα παλεύει για την προστασία του εισοδήματος στην φάση της κατανάλωσης. Αν ότι κερδίζουμε με τους αγώνες μας και με τον μόχθο μας , ως εργαζόμενοι, το χάνουμε στην φάση της κατανάλωσης , με την άνοδο του κόστους και την μείωση της ποιότητας ζωής , τότε οι αγώνες αυτοί και ο μόχθος μας πάνε χαμένοι.

Είναι φανερό ότι η σύγχρονη επίθεση των εξουσιαστών της οικονομίας, γίνεται ακριβώς στην φάση της κατανάλωσης . Μια επίθεση περισσότερο αφανής , ύπουλη και σύνθετη και για αυτό πολύ περισσότερο επικίνδυνη. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε ένα κόσμο στον οποίο η βία ,η σπατάλη και η πλύση εγκεφάλου , έχουν γίνει καθημερινά χαρακτηριστικά της ζωής μας, αποφέροντας συγχρόνως κέρδη στους εμπόρους του θανάτου , τους βιαστές της γης και του περιβάλλοντος και σε αυτούς που διαμορφώνουν την συμπεριφορά , τους φόβους μας και τις επιθυμίες μας.

Οι θιασώτες της νέας τάξης πραγμάτων , της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας , όλα τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κοινωνική διάσταση είναι παράγων ο οποίος εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και η θεωρία τους ότι η ανάπτυξη και κοινωνική διάσταση αποτελούν αντιφατικούς στόχους , είναι φανερό ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και αντιμάχονται τα συμφέροντα των εργαζομένων - καταναλωτών. Η άνιση εξέλιξη των τιμών καταναλωτή , σε σχέση με το εισόδημα και η συνακόλουθη και γενικότερη λεηλασία του εισοδήματος των εργαζόμενων και συνταξιούχων , έχει ήδη μεταβάλει το οικονομικό χάσμα σε σεισμικό χάσμα , το οποίο πλέον προκαλεί βροντώδεις σεισμούς βίας , και απαιτεί την ανατροπή των προς επικράτηση πολιτικών ( Σιαλτ , Νέα Υόρκη , Πράγα , Μασσαλία , Γένοβα , Φλωρεντία, Αργεντινή , Βενεζουέλα, ...)

Αυταπατούνται όσοι πιστεύουν ότι οι τεχνικές μαζικής παθητικοποίησης και αποπροσανατολισμού των πολιτών , με την χρησιμοποίηση προοδευτικών προφίλ για την επίτευξη νεοσυντηρητικών στόχων , μπορούν να συνεχιστούν. Η ικανοποίηση του εργαζόμενου καταναλωτή προϋποθέτει την ικανοποίηση στην πηγή του εισοδήματος . Έτσι η επίθεση την οποία υφίσταται ο πολίτης γίνεται τόσο στην φάση της εργασίας με την τεχνηέντως κλοπή των εισοδημάτων , όσο και στην φάση της κατανάλωσης , με τις άμεσες αυξήσεις των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών και τις έμμεσες , τις πιο ύπουλες και συνάμα πιο επικίνδυνες που αφορούν την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Άμυνα άλλα και η αντίδραση των Καταναλωτών απέναντι στην δύναμη του χρήματος και της εξουσίας . Επιβάλετε να γίνει συνείδηση ότι εμείς οι καταναλωτές είμαστε η μεγαλύτεροι οικονομική δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι. Από την ίδια του την φύση το Καταναλωτικό Κίνημα , είναι στο σταυροδρόμι των οικονομικών , κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Οι καταναλωτές ακούγονται όταν είναι ενωμένοι , υπερασπιζόμενοι και μαχόμενοι για την διατήρηση του μέλλοντός των.

Η Άμυνα των Καταναλωτών πρέπει να ενσωματωθεί μέσα στην δημόσια και ιδιωτική Δράση , με αντικείμενο την Διεθνή αλληλεγγύη , τον σεβασμό στο περιβάλλων , το εμπόριο με κανόνες δικαίου. Συλλογικό είναι το μέλλον και ο καθένας , ατομικά , αλλά και οργανωμένοι σε σύνολα , επιβάλετε να το υπερασπίσουμε , με τον καλύτερο τρόπο , την επίθεση που δέχεται για αλλαγή του, μέσα από την πίεση των ισχυρών. Οι καταναλωτές εκεί που δεν είναι οργανωμένοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος , αντιμετωπίζονται με βαρβαρότητα από τους εξουσιαστές της οικονομίας και του πλούτου , παρ΄ όλες τις διαβεβαιώσεις εκ του αντιθέτου. Φροντίζουν δε να περιθωριοποιούν , διαβάλλοντας το Καταναλωτικό Κίνημα, περά τις αντίθετες υποσχέσεις. Για να αντεπιτεθούμε και να βγούμε από την απομόνωση επιτακτική είναι η ανάγκη να οργανωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις , μέσα από τις ιδέες μας δημόσια και με δημοκρατικό διάλογο , για ν΄ απαντηθούν τα ερωτήματα που μας βάζει ή επιτάχυνση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Αυτή η συζήτηση που σήμερα δεν υπάρχει , μπορεί να προωθηθεί , μόνο με πολιτική βούληση . Ανήκει στο Καταναλωτικό Κίνημα η ευθύνη να προκαλέσει και να καλέσει τις δημόσιες εξουσίες, πάνω σε θέματα που μας ταλανίζουν και τα οποία μεγαλώνουν τα χάσματα. Οι καταναλωτές δεν πρέπει ν΄ είναι παρατηρητές , αλλά υποκείμενα της καθημερινής ζωής και δημιουργοί του μέλλοντός των

Το Καταναλωτικό Κίνημα πρέπει ν΄ εργασθεί για την εξέλιξη των καταναλωτικών συμπεριφορών ώστε οι πολίτες να γίνουν , πιο κριτικοί , πιο υπεύθυνοι , για να ξέρουν ν΄ επιλέγουν και να αμύνονται . Αυτό είναι κατορθωτό με την εκπαίδευση και την συνεχή ενημέρωση. τους. Η εκπαιδευτική πρόταση του Καταναλωτικού Κινήματος , πρέπει ν΄ υποβοηθά διαρκώς κάθε μια παρέμβαση , ιδιαίτερα πάνω σε τομείς τοπικής αυτενέργειας και εμψύχωσης , στηριζόμενη στην κοινωνική , επαγγελματική και σχολική ενσωμάτωση , για καλύτερη ευαισθητοποίηση των διαφορετικών κοινών , δηλαδή το κοινό των παιδιών , των νέων , των ενήλικων και των ηλικιωμένων. Το Καταναλωτικό Κίνημα έρχεται να υπερασπίσει το προϊόν του τιμίου μόχθου των εργαζομένων , την αμοιβή της εργασίας τους , στην φάση της κατανάλωσης .

Απαιτούμε το Δικαίωμα στο Αυτονόητο , Διεκδικούμε το Δικαίωμα στο Ποιοτικό .

 

 

 

θΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαίωμα στο Αυτονόητο Δικαίωμα στο "Περιττό"  
Δεν τρώμε πια σαν άνθρωποι Oμιλία του Προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας στην ημερίδα Σοφία στην Διατροφή
Περιβάλλον και ποιοτική γεωργία Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλιφακιώτη.

Ασκηση και διατροφη στη παιδικη παχυσαρκια
Παπαδοπούλου Κ. Σουζάνα, PhD
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής


Απαντήσεις του προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Δρούτσα, για τη διεθνή έκδοση του προγράμματος : Η Ευρώπη διευρύνεται

   
       

 


 
   
 


Copyright © DESIGNER: Kostas Iliadis