Δημοσκόπηση

Δώστε κατηγορία που έχετε υποστεί εκμετάλλευση

Ινστιτούτα Ομορφιάς - 3.8%
Πολυκαταστήματα - 17.6%
Τράπεζες - 26.9%
Τουριστικές Υπηρεσίες - 7.1%
Σχολές Εκπαίδευσης - 4.4%
Άλλη κατηγορία - 36.8%
Καμία εκμετάλλευση - 3.3%

Total votes: 182
The voting for this poll has ended on: Δεκεμβρίου 31, 2016

Επιστολή του Δ.Σ του ΙΝΚΑ Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών

Στις 15 Μαρτίου «γιορτάζεται» σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών. Αυτό που φαινόταν πριν 25 χρόνια πολύ μικρό, σήμερα – και – στην Ελλάδα, στις χώρες της Ευρώπης, σε όλον τον κόσμο, φαίνεται και είναι πολύ μεγάλο. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Τώρα, που οι μύθοι και πρακτικές καταρρέουν στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Τώρα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης αλλά και στα πρόθυρα συρράξεων που ενδεχομένως να έχουν ευρύτερες επεκτάσεις, οι πολίτες αλλά και οι λαοί δεν έχουν να ακουμπήσουν πια σε μη δοκιμασμένες πρακτικές και αναζητούν εναγωνίως σημεία αναφοράς. Στην σημερινή εποχή της απομυθοποίησης ιδεολογιών και πρακτικών δεκαετιών, το κίνημα των καταναλωτών, μια από τις ελάχιστες σταθερές σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, συνεχίζει να αγωνίζεται για τα κοινά. Αγωνίζεται για τα καθημερινά. Σήμερα έννοιες που παλαιότερα θεωρούνταν δεδομένες, όπως η διατροφή, η στέγαση, η επαγγελματική απασχόληση, η παιδεία, το περιβάλλον και η υγεία, καθίστανται βασικοί στόχοι μιας – εκ νέου – κατάκτησης. Σήμερα, το κίνημα των πολιτών – καταναλωτών αγωνίζεται για το δικαίωμα στο αυτονόητο: στην εξασφάλιση των βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Χθές, αύριο και πάντα, αγωνίστηκε και θα αγωνίζεται για το δικαίωμα στην ελευθερία, σε όλες τις μορφές της.

 

            Το κίνημα των πολιτών – καταναλωτών αγωνίζεται πρωτίστως για τον άνθρωπο. Για τον πολίτη, ο οποίος δεν ζητά τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο από το να απολαμβάνει την δίκαιη ανταπόδοση του έντιμου μόχθου του. Δηλαδή να απολαμβάνει την χρήση προϊόντων και υπηρεσιών που αντιστοιχούν στον μόχθο αυτόν. Από άποψη υγείας, εργασίας, ποιότητας, τιμής. Πρωτίστως και συνολικώς, από άποψη αξιοπρέπειας. Για τον πολίτη, ο οποίος εύλογα απαιτεί να σταματήσουν οι πρακτικές που προστατεύουν τον ΓΟΛΙΑΘ με έξοδα των ΔΑΥΙΔ – εντός και εκτός συνόρων.

            Η εύλογη αυτή απαίτηση αποτελεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο επαναστατικό κίνημα όλων των εποχών. Γιατί συγκρούεται με πλέγματα συμφερόντων που τα συναντά κανείς όχι μόνο στους χώρους που παραδοσιακά συναντούσε τους εθνικούς, κοινωνικούς και ταξικούς του «εχθρούς». Συχνά τα πλέγματα συμφερόντων αναδύονται και αντιπαλεύουν το δημόσιο συμφέρον απρόσμενα και αιφνιδιαστικά. Εκεί που δεν τα περιμένουμε ή δεν θέλουμε να τα πιστέψουμε, να τα δούμε και να τα ομολογήσουμε. Όπως ακριβώς συνέβη με την οικονομική κρίση, που πρωτίστως είναι κρίση αξιών.

            Είναι φυσικό ότι δεν θα συμφωνήσουμε όλοι με τις άνω θέσεις. Κατά κανόνα θα συμφωνούμε με όλες, εκτός από όσες θίγουν τη δική μας πηγή εισοδήματος ή κάποιο άλλο ισχυρό προσωπικό συμφέρον. Αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας. Αυτή είναι η δύναμη αλλά και η αδυναμία αυτού του κινήματος.

            Δεν έχουμε όμως, όπως και κανείς δεν έχει, μια πανάκεια για κάθε κοινωνική και οικονομική ασθένεια του τόπου μας. Ενός τόπου που τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά ταυτόχρονα τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας, το μέλλον των οποίων παρίσταται τουλάχιστον αβέβαιο. Για τον λόγο αυτόν έχουμε την πρόσθετη ευθύνη να μην βολευόμαστε με έτοιμες απαντήσεις αλλά να αναζητούμε συνεχώς την αλήθεια. Μέσα σε ένα κίνημα που οι στόχοι του παραμένουν μέσο προς επίτευξη της ευημερίας και ευτυχίας των πολιτών και όχι αυτοσκοπός.

             Σε αυτό το κίνημα καλούμεθα να πάρουμε ενεργό μέρος ως συνειδητοποιημένοι, ενεργοί πολίτες. Γιατί σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτόν τον τόπο, ζούμε και θα ζήσουμε. Και πρέπει να τον κάνουμε καλύτερο. «Και την πατρίδα ουχ ελάττω παραδώσω αλλά πλείω και καλλίω όσης αν παραδέξομαι» ορκίζονταν οι Αθηναίοι έφηβοι. Ας «φάνε» λοιπόν μόνοι τους οι πάσης φύσεως καιροσκόποι και κερδοσκόποι, εγχώριοι και ξενόφερτοι. Εμείς δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι τους. Ελάτε μαζί μας.

Ημερολόγιο

Τελευταία Νέα

Σημερινά Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων