www.inka.gr  
Αρχική Σελίδα | Καταναλωτής και Ε.Ε. | Περιβάλλον | Υγεία | Παιδεία | Τρόφιμα | Νομική Προστασία  

  
 Επιλογές
Αίτηση Εγγραφής
Τι είναι το ΙΝΚΑ
Καταναλωτικό Κίνημα
Θεσμικό Πλαίσιο
Δημ. Υπηρεσίες - Κοινή Ωφέλεια
Επικοινωνία
Συμβουλές
Υποβολή Καταγγελίας
'Ερευνες
Ευρωπαϊκό Συνέδριο
Χρηματοοικονομικά Θέματα

Ελληνικά  

English

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ "ΠΕΡΙΤΤΟ"

Το 1906 , όταν ο πρόδρομος του Καταναλωτικού Κινήματος Apton Sinkler , έγραψε την " Ζούγκλα " , το συγκλονιστικό βιβλίο το οποίο περιέγραφε την - τότε - τραγική κατάσταση η οποία επικρατούσε στα σφαγεία του Σικάγου , από τότε έχουν περάσει 98 χρόνια . Το βιβλίο αυτό , ήταν η αφορμή λήψης των πρώτων μέτρων για σωστές συνθήκες παραγωγής προϊόντων . ΄Όλα αυτά τα χρόνια - αλλού περισσότερο , αλλού λιγότερο - οι καταναλωτές και οι οργανώσεις τους , αγωνίζονται για την ικανοποίηση των βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών .

Ποίων Δικαιωμάτων ; Των Αυτονόητων.

Χρειάστηκαν πολλοί και συνεχείς αγώνες , ώστε να υιοθετηθούν - θεωρητικά τουλάχιστον - τα Δικαιώματα του Καταναλωτή , που περιγράφουν το Αυτονόητο .

1. Το Δικαίωμα στην Υγεία και στην Ασφάλεια

2. Το Δικαίωμα Προστασίας των Οικονομικών του Συμφερόντων.

3. Το Δικαίωμα της Επιλογής

4. Το Δικαίωμα της Εκπροσώπησης και Συμμετοχής

5. Το Δικαίωμα της Προσφυγής στην Δικαιοσύνη και της Αποζημίωσης .

6. Το Δικαίωμα της Συνεχούς Εκπαίδευσης

7. Το Δικαίωμα να ζει σε Υγιές Περιβάλον .

Η απουσία σεβασμού του εντίμου μόχθου κάθε εργαζόμενου , στο προϊόν της εργασίας του , στην αμοιβή του , είναι η καταπάτηση των αυτονόητων Δικαιωμάτων του . Είναι " ιερότατη " η στιγμή που το προϊόν αυτό , η αμοιβή του εργαζόμενου , ανταλλάσσεται με προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζεται η οικογένειά του , τα παιδιά του , ο ίδιος . Η υπονόμευση της αμοιβής της εργασίας από διαδικασίες παράνομης - αντικοινωνικής - κερδοσκοπίας , με την υποβάθμιση των προϊόντων δηλαδή της νοθείας , αποτελεί ουσιαστικά μ ε ί ω σ η των αποδοχών των εργαζομένων. Δεν έχει καμία αξία , αν ότι κερδίζουμε με το ένα χέρι στην φάση της εργασίας , το χάνουμε από το άλλο στη φάση της κατανάλωσης .

Η παράνομη κερδοσκοπία , δεν περιορίζετε στην ασύδοτη και παράλογη αύξηση των τιμών . Παράλληλα κατεβάζει το κόστος παραγωγής με κατώτερα , απαγορευμένα και επικίνδυνα υλικά , με καρκινογόνες ουσίες κ.α. , ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες της αγοράς και ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπουν μεγάλες υπερβολές στο κερδοσκοπικό παιχνίδι , με τις τιμές . Με τον τρόπο αυτό η παράνομη κερδοσκοπία θησαυρίζει , βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών , ανεβάζοντας το κόστος ζωής και κατεβάζοντας την ποιότητα της . Γιατί είναι βέβαιο ότι , τελικά την νοθεία την πληρώνουμε και οικονομικά , στο πολλαπλάσιο , με πολλούς και διάφορους τρόπους . Η νοθεία έχει συχνά αποτελέσει " πολιτική επιλογή " -με την μορφή της ανοχής - πολλών κυβερνήσεων . Στο βωμό της διατήρησης πλασματικού τιμαρίθμου και εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων εισοδηματικής πολιτικής . Αυτό γίνετε γιατί ……. ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ στον καταναλωτή μα Η ΝΟΘΕΙΑ ΟΧΙ . Τα γαλακτοκομικά , το ψωμί , τα κηπευτικά , οι " χυμοί " τα οινοπνευματώδη , τα είδη ζαχαροπλαστικής , τα κρεατοσκευάσματα και τόσα άλλα , είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων επιλογών , που μας τυραννούν και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας , υποσκάπτοντας την υγεία μας . Μας τυραννούν γιατί μια "άμεση " εξυγίανση της αγοράς , με την πάταξη της νοθείας , θα σήμαινε σε πολλές περιπτώσεις , δραστικής και φανερής ανόδου τιμών ή και περιορισμό υπερκερδών , που θα ξεσήκωναν τους παράνομους κερδοσκόπους στους οποίους - κακά τα ψέματα - περιλαμβάνονται και " μικροί " επιχειρηματίες ακόμα και επιχειρηματίες γης ( αγρότες κ.λ.π. ) . Όλη αυτή η παραπάνω κατάσταση είναι πραγματικά και πλην των άλλων πρώτιστος προκαλεί μείωση των αποδοχών των εργαζομένων .

Το οργανωμένο και ανεξάρτητο-αδέσμευτο & αυτοδύναμο Καταναλωτικό Κίνημα δεν διαπραγματεύεται τα αυτονόητα . Διεκδικεί τα δικαιώματα που υπερβαίνουν την μιζέρια όλων όσων με πράξεις ή παραλείψεις υποβαθμίζουν την ζωή μας , όπως :

- Της Πολιτείας και των παραγόντων που δεν κάνουν το καθήκον τους

- Των κερδοσκόπων που υπονομεύουν την υγεία και την ασφάλειάς μας

- Των ληστών της αμοιβής των εργαζομένων και της σύνταξης των απομάχων .

- Των ανεχομένων την νοθεία στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων .

Η άνιση εξέλιξη των τιμών καταναλωτή , σε σχέση με το εισόδημα και η συνακόλουθη και γενικότερη λεηλάτηση του εισοδήματος των εργαζομένων - αργά ή γρήγορα - μπορεί να προκαλέσει και θα προκαλέσει " βροντώδεις σεισμούς βίας " , αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα γεφύρωσής του . Είναι επικίνδυνο και μυωπικό λάθος , να πιστεύουμε ότι οι τεχνικές μαζικής παθητικότητας και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων , μπορεί να έχουν διαρκή αποτελεσματικότητα ή ότι η άμεση και έμμεση κρατική καταστολή αποτελούν συνώνυμα της ασφάλειας και της κοινωνικής γαλήνης . Σε μια εποχή , κατά την οποία οι μύθοι έχουν καταπέσει , οι ηγεσίες έχουν αποδυναμωθεί , η αναμονή " καλυτέρων ημερών στο μέλλον " δεν γίνεται αποδεκτή και η " πειθαρχία " στις οδηγίες οργανωμένων μαζικών (;) οργανώσεων , όποιας μορφής , έχει χαλαρώσει , θα πρέπει ν΄ επεξεργαστούμε αυτές τις πολιτικές . Η χρησιμοποίηση του προοδευτικού προφίλ για την επίτευξη συντηρητικών στόχων , υπήρξε μια επιτυχής τεχνική , η οποία όμως ήδη άρχισε να υπερβαίνει τα όρια των δυνατοτήτων της . Η ικανοποίηση του καταναλωτή προϋποθέτει την ικανοποίηση στην πηγή του εισοδήματος , δηλαδή την ικανοποίηση του εργαζόμενου. ΄Ετσι η επίθεση την οποία υφίστανται οι εργαζόμενοι , γίνεται τόσο στην φάση της εργασίας , με την μείωση των εισοδημάτων , όσο και στην φάση της κατανάλωσης ,με τις άμεσες αυξήσεις των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών και τις έμμεσες που είναι περισσότερο " ύπουλες " και συχνά επικίνδυνες , οι οποίες αφορούν την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών .

Το Κίνημα των Καταναλωτών έρχεται να υπερασπίσει το προϊόν του μόχθου των εργαζομένων , την αμοιβή εργασίας , στην φάση της κατανάλωσης. Μόνο όμως με την μαζικοποιήσει του Καταναλωτικού Κινήματος θα μπορέσουμε να αντισταθούμε , " απαιτώντας το Δικαίωμα στο Αυτονόητο , διεκδικώντας το Δικαίωμα στο Περιττό "

Σπάστε τα δεσμά της παραίτησης και οργανωθείτε στο ΙΝΚΑ Μακεδονίας για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την δύναμη της Εξουσίας και του Χρήματος ,που το μόνο που φοβάται είναι το ξύπνημα του γίγαντα που λέγετε Πολίτης – Καταναλωτής.

Φτάνει πια η α κ ρ ι β ε ι α

Η ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Φτάνει πια με την Ακρίβεια, την Παράνομη Κερδοσκοπία και την Αισχροκέρδεια.
Φτάνει πια με τους Μεσάζοντες και το Παραεμπόριο.
Φτάνει πια με την Νοθεία, τα Μεταλλαγμένα Τρόφιμα, τα Φυτοφάρμακα, τις Διοξίνες, τις Ορμόνες.
Φτάνει πια με την εκμετάλλευση στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας
Φτάνει πια με τα Πανωτόκια και τις Πιστωτικές Κάρτες.
Φτάνει πια με τα Υψηλά Ασφάλιστρα.
Φτάνει πια με τα Κέντρα Αδυνατίσματος, τις Χρονομεριστικές Μισθώσεις, τις Παραπλανητικές Πωλήσεις.
Φτάνει πια με τις κακές υπηρεσίες στον Τουρισμό και τις Συγκοινωνίες
Φτάνει πια με τα Ελαττωματικά Προϊόντα, τις Πλασματικές Εκπτώσεις, τα Σχολικά Κυλικεία, τα Επικίνδυνα Παιχνίδια.
Φτάνει πια με την εκμετάλλευση της ιδιότητας του Φιλάθλου – Πελάτη των Γηπέδων.
Φτάνει πια με τη Ρύπανση και Μόλυνση του Περιβάλλοντος.
Καιρός είναι πλέον ν΄ αντιδράσουμε και να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας.

 

 

 

θΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαίωμα στο Αυτονόητο Δικαίωμα στο "Περιττό"  
Δεν τρώμε πια σαν άνθρωποι Oμιλία του Προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας στην ημερίδα Σοφία στην Διατροφή
Περιβάλλον και ποιοτική γεωργία Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλιφακιώτη.

Ασκηση και διατροφη στη παιδικη παχυσαρκια
Παπαδοπούλου Κ. Σουζάνα, PhD
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής


Απαντήσεις του προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Δρούτσα, για τη διεθνή έκδοση του προγράμματος : Η Ευρώπη διευρύνεται

 
   

 


 
   
   


Copyright © DESIGNER: Kostas Iliadis