www.inka.gr  
Αρχική Σελίδα | Καταναλωτής και Ε.Ε. | Περιβάλλον | Υγεία | Παιδεία | Τρόφιμα | Νομική Προστασία  

  
 Επιλογές
Αίτηση Εγγραφής
Τι είναι το ΙΝΚΑ
Καταναλωτικό Κίνημα
Θεσμικό Πλαίσιο
Δημ. Υπηρεσίες - Κοινή Ωφέλεια
Επικοινωνία
Συμβουλές
Υποβολή Καταγγελίας
'Ερευνες
Ευρωπαϊκό Συνέδριο
Χρηματοοικονομικά Θέματα

Ελληνικά  

English

ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΠΙΑ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Η διατροφή επαναποκτά ταξικά χαρακτηριστικά

Εισαγωγική ομιλία
του Προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας
στην ημερίδα της 15/10/2004
με θέμα << Σοφία στην Διατροφή >>

Την τελευταία 25ετία η διατροφή έδειχνε να έχει χάσει , για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας των προηγμένων οικονομικά χωρών, τα ταξικά χαρακτηριστικά των προηγουμένων 10ετιών. Με εξαίρεση τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες, για διαφόρους λόγους, βρίσκονται στο περιθώριο και στο όριο της φτώχειας, τα περισσότερα νοικοκυριά, η σύνθεση του καθημερινού φαγητού ήταν, περίπου, η ίδια, ανεξάρτητα από το εισόδημα, επάγγελμα, μόρφωση, τόπο κατοικίας, κ.λ.π.
Όμως η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών άρχισε να επηρεάζει και την διαιτητική συμπεριφορά σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας της Ευρώπης και ιδιαίτερα της χώρας μας. Το σύνθημα της κοινωνίας των πολιτών : << Ας φάνε μόνοι τους οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι. Εμείς δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι τους >>, καθίσταται σήμερα – περισσότερο από ποτέ – επίκαιρο.


Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει την ευκαιρία για προβληματισμό αλλά και για μια πρόσκαιρη η μονιμότερη στάση καταναλωτικής συμπεριφοράς, τόσο για τους << έχοντες>> , με στόχο την αειφορία , την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό της υπερβολής ή της πρόκλησης και την κοινωνική αλληλεγγύη , όσο και για τους << νεόπτωχους>> αλλά και αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας τόσο για μέρος των παραπάνω λόγων όσο ασφαλώς και για πολύ πρακτικότερους λόγους.
Το 1ο μποϋκοτάζ μιας ημέρας έγινε στην χώρα μας και είχε κηρυχθεί από το ΙΝΚΑ , την Τετάρτη 7η Μαρτίου 1979, το πλέον πρόσφατο ήταν αυτό της 3ης Σεπτεμβρίου 2002.


Καταναλωτές πολλών ταχυτήτων.
Η αύξηση της κατανάλωσης του κρέατος κατά 155% μέσα σε 20 χρόνια , των γαλακτοκομικών κατά 55% , της ζάχαρης κατά 118% , αλλά και η αντίστοιχη μείωση των δημητριακών κατά 17% , των οσπρίων κατά 36% , των ψαριών κατά 7% κ.ο.κ. , έδειχνε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ , ότι η διαφορά είχε πάρει ένα διαταξικό χαρακτήρα, αλλά και είχε ταυτόχρονα προσανατολιστεί σε επικίνδυνες διαιτητικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα στην νέα γενιά.
Η συμμετοχή του έτοιμου φαγητού από το 1984 μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 956% και από το 1993 μέχρι σήμερα κατά 231%. Η άνιση εξέλιξη των τιμών ανάμεσα στο μη τυποποιημένο και μη επώνυμο προϊόν ( φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, τυροκομικά) και στα τυποποιημένα- επώνυμα τρόφιμα συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.


Συγκεκριμένα η αύξηση των τιμών την τελευταία 30ετία είναι, στα λαχανικά της τάξεως του 2.804%, στα φρούτα 2.403%, στα ψάρια 2.294%, και στα κρέατα 1,785%. Αντίθετα στο τυποποιημένο τρόφιμο η αντίστοιχη αύξηση κατά την ίδια περίοδο είναι 1.214%.
Τα πιο ακριβά τρόφιμα στον κόσμο ,ή σαμπάνια, το χαβιάρι και το συκώτι χήνας, δεν ήταν , όλο αυτά τα χρόνια, αναγκαστικά στα τραπέζια των υψηλών εισοδημάτων, ενώ, αντίθετα άλλα << ταπεινότερα>> στην τιμή τρόφιμα, υπήρχαν σε όλα τα τραπέζια.


Η διατροφή επαναποκτά ταξικά χαρακτηριστικά
Για 100 είδη τροφίμων και ποτών ο Έλληνας εργαζόμενος χρειάζεται να δουλέψει 95 ώρες και 46΄, όταν ο αντίστοιχος Γερμανός 48 ώρες και 35΄. Βέβαια υπάρχουν και χειρότερα.
Για να αγοράσει ένα διεθνές τυποποιημένο τρόφιμο ένας εργαζόμενος στο Λάγος πρέπει να δουλέψει 11 ώρες και 38΄, ενώ στην Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος εργαζόμενος 48΄ αλλά και ο - στην καλύτερη θέση ευρισκόμενος- εργαζόμενος στο Σικάγο 14 ΄
Ήδη 1.004.778 Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά τροφίμων.
Το 63% των νοικοκυριών αλλάζει προς το χειρότερο το επίπεδο διατροφής του. Το 66,9% των ανδρών και το 75,2% των γυναικών , ηλικίας άνω των 65 ετών, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά τροφίμων.
Το μικτό ημερομίσθιο στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο και υπολείπεται κατά 64% περίπου του κοινοτικού μέσου όρου. Παράλληλα η αγορά , παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική, προσαρμόζεται στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και επικεντρώνει τον , μεταξύ επιχειρήσεων, ανταγωνισμό, αποκλειστικά και μόνο στις τιμές , θέτοντας συχνά σε κίνδυνο την υγεία – ασφάλεια των πολιτών.


Τα αλλεπάλληλα κρούσματα νοθείας, η αύξηση των παραπόνων για την ποιότητα τροφίμων κατά 100% μέσα σε ένα χρόνο, οι διατροφικοί εφιάλτες της διοξίνης, των μεταλλαγμένων κ.λ.π., είναι τα εμφανή συμπτώματα αυτής της κατάστασης.
Η στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερε κατηγορίες τροφίμων, είναι δεδομένη ( κατεψυγμένα, αμυλώδη, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας).


Όμως << το φθηνό το κρέας, το τρώνε οι σκύλοι>>
Η προσπάθεια των εξουσιαστών της διεθνούς αγοράς τροφίμων, να παράγουν τρόφιμα<< δύο ταχυτήτων>> φθηνότερα και αμφίβολης ποιότητας έως επικίνδυνα, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ασφαλέστερα για τα υψηλότερα εισοδήματα, πρέπει να προσκρούσει στην αντίθεση όλων των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να διεκδικήσουν τρόφιμα αλλά και γενικά προϊόντα και υπηρεσίες με ένα ελάχιστο αποδεκτό όριο υγιεινής και ασφάλειας.
Διαφορετικά στις επόμενες δυο-τρεις 10ετίες θα θρηνήσουμε περισσότερα, σημερινά παιδιά- θύματα των αθροιστικά αρνητικών αποτελεσμάτων της κακής διατροφής, παρά όσα, στο μεταξύ θα θρηνήσουμε από τα ναρκωτικά και το AIDS .

 

 

θΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαίωμα στο Αυτονόητο Δικαίωμα στο "Περιττό"  
Δεν τρώμε πια σαν άνθρωποι Oμιλία του Προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας στην ημερίδα Σοφία στην Διατροφή
Περιβάλλον και ποιοτική γεωργία Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλιφακιώτη.

Ασκηση και διατροφη στη παιδικη παχυσαρκια
Παπαδοπούλου Κ. Σουζάνα, PhD
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής


Απαντήσεις του προέδρου του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Δρούτσα, για τη διεθνή έκδοση του προγράμματος : Η Ευρώπη διευρύνεται

     
       

 


 
   
 


Copyright © DESIGNER: Kostas Iliadis